Особливості оздоблення лазні блок хаусом

Особливості оздоблення лазні блок хаусом

Як тільки завершилися роботи з будівництва лазні, приступають до оздоблювальних робіт, щоб надати естетичного вигляду, захистити стіни, підлогу та стелю від негативних зовнішніх впливів. Тільки за правильного вибору якісного матеріалу можна створити приємний зовнішній вигляд та збільшити термін служби лазні. Відмінним варіантом для обшивки лазні є блок хаус. Його лицьова сторона у формі циліндрованої колоди, а з тильного боку є вентиляційні борозни. Сусідні дошки стикуються з'єднанням «шип-паз», що зберігає мінімальний проріз.

Купити блок хаус для облицювання лазні можна в компанії «УкрЕкоЛіс». Український виробник пропонує якісні та довговічні пиломатеріали за найбільш прийнятними цінами зі зручною та швидкою доставкою у будь-які міста України. На сайті https://ukrekoles.com.ua/production/blok-haus/ можна вивчити перелік пропонованих оздоблювальних матеріалів та вибрати відповідний варіант для обшивки лазні.

Зовнішнє облицювання дерев'яним блоком хаусом

Під час вибору блок хаусу для зовнішньої обробки лазні потрібно звернути особливу увагу на три параметри: розміри дошки, сорт та порода деревини. Саме вони впливають на властивості покриття. Компанія «УкрЕкоЛіс» пропонує блок хаус довжиною від 2 до 6 метрів, ширина та товщина можуть бути різними, але поширені перерізи 20х90, 30х140, 36х190, 45х190 мм. Якщо виконується зовнішнє оздоблення, використовують матеріал середньої та великої ширини. Також обирати покриття потрібно, враховуючи розміри лазні: що більші розміри, то більшої ширини має бути дошка.

Облицювальний матеріал зазнає більш серйозних впливів у порівнянні з внутрішньою обшивкою (на нього впливає сонце, вітер, опади тощо), тому тут потрібно використовувати найбільш міцні види дерева. Найкраще підійдуть хвойні породи: вони містять смолу, яка зберігає матеріал та запобігає його гниттю.

Під час виробництва блок хаус сортується. Є кілька класифікацій, але згідно з найпоширенішою, дошки діляться на 4 сорти:

  • «Екстра». Вищий клас матеріалу. Кількість сучків тут мінімальна, тріщини та синьова відсутні. Така дошка не має сколів та викривлень, завдяки дотриманню розмірів не вимагає підгонки.
  • Клас А. Можливі невеликі дефекти, у тому числі випадаючі (діаметром до 5 мм) та невипадаючі (до 15 мм) сучки. Обзол та синьова відсутні.
  • Клас В. Цей сорт допускає наявність наскрізних тріщин довжиною до 30 см та випадаючих сучків діаметром до 20 мм. Обзол допустимий, але тільки в тому випадку, якщо він розташовується з тильного боку і не помітний під час збирання. Також дошка має смоляні кишені.
  • Клас С. Такий матеріал має синеву, обзол, червоточини, смоляні кишені, можливі сколи та дефекти обробки. Єдина вимога щодо такого продукту — відсутність гнилі.

Для зовнішнього оздоблення лазні сорт блок хауса С використовувати не рекомендується: він має менший термін служби, не найкращий зовнішній вигляд та вимагає ретельного припасування. Блок хаус для лазні класу «Екстра» тут також майже не використовується через занадто високу вартість. Тому для зовнішнього облицювання найбільш відповідними є класи А та В.

Внутрішнє оздоблення дерев'яним блоком хаусом

Особливості оздоблення лазні блок хаусом

Для внутрішньої обробки використовується матеріал мінімальної та середньої ширини (наприклад, 20х90 або 30х140 мм). Обшити передбанник блок хаусом можна з використанням будь-яких порід дерева. А ось для лазні рекомендується застосовувати лише матеріали з підвищеною стійкістю до вологи. Водночас хвойні породи тут не підходять: під час нагрівання вони виділятимуть смолу. Тому найкращим вибором для парної стане осика або липа сорту А та «Екстра». Такий матеріал швидко та легко монтується, не вимагає підгонки.