Автоматика для насосів або як її ще називають контролери тиску води, необхідна для включення та вимкнення обладнання. Найчастіше її застосовують у складі насосних станцій разом з гідроакумулятором і самим насосом, але існують варіанти, у який резервний бак виключено із системи.

Автоматика реагує зміну тиску всередині труб. Якщо відкривається кран, вода випливає і тиск падає, відповідно контролер включає насос. Коли кран закривається, насос продовжує працювати певний час, доки контур (з баком або без) не заповниться та тиск не відновиться. Також обладнання слідкує за іншими параметрами, такими як температура, герметичність, стабільність напруги тощо.

Види автоматики для насосу

Різноманітність автоматики для водяних насосів дуже велика, як і їх функції. Деякі агрегати стежать лише за тиском і включають/вимикають насос, інші стежать за станом всієї системи і контролюють режими роботи. Окремі моделі здатні навіть зв'язувати між собою кілька насосів із різних свердловин та регулювати навантаження на кожен із них виходячи з потреб у воді.

З основних типів контролюючих приладів слід виділити такі:

  • Проста автоматика. Включає манометр і реле тиску. Зазвичай має завдання просто вмикати та вимикати насос при зміні тиску, а також блокувати його роботу за відсутності води.
  • Електронні регулювальники. Мають конструкції датчики, які більш точно реагують на зміну тиску і контролюють більше функцій насоса. Їхня перевага перед просто автоматикою полягає в можливості роботи без гідроакумулятора.
  • Частотні перетворювачі. Можуть працювати з великою кількістю приладів та розподіляти тиск усередині труб. Також здатні визначати найменші зміни тиску, тим самим повідомляючи про існуючі протікання та запобігаючи марним включенням обладнання.

До складу автоматики найчастіше входять манометр (вимірює тиск у контурі), реле (включає та вимикає насос) та розподільник (визначає напрямок подачі води в той чи інший канал). Окремо варто сказати про частотні перетворювачі, які реагують на прориви. У разі невеликих протікань тиск знижується незначно, але насос все одно вмикається. За такої події відбуваються гідроудари, які негативно впливають на водопостачальну систему, а також швидше зношуються деталі насоса. Частотний перетворювач виключає таку можливість.

Експлуатація автоматики для насосу

Автоматика для насоса застосовується у приватних будинках, промислових та комерційних будинках, а також у сільському господарстві. Там, де спостерігається нестабільність водопостачання, автоматика допоможе правильно розподілити тиск та координує роботу обладнання.

У простих системах з одним насосом цілком достатньо найпростішого реле тиску. Воно буде включати і вимикати насос при відкритті крана, що цілком достатньо для зручної експлуатації в домашніх умовах.

Якщо в системі немає гідроакумулятора, то рекомендується встановлення електронного регулятора, який збирає дані з кількох точок контуру як самого насоса, так і труб. Часто на таких приладах ставлять додаткові датчики, які можуть відслідковувати більше параметрів, як забруднення води, мікровитікання, температуру, стабільність електромережі.

Для великих підприємств і там, де є кілька джерел води (і відповідно насосів), найкраще проявить себе частотний перетворювач. незважаючи на велику вартість, вони зможе правильно розподілити навантаження та підтримувати тиск у контурі. Його робота пов'язана з безліччю датчиків та реле, керованих мікропроцесором.

Щоб правильно підібрати автоматику для насосів або контролер тиску води, а також купити її в Україні за вигідними цінами, звертайтесь до офіційного дилера компанії Pedrollo за тел. +380669453252 та наші фахівці допоможуть Вам з будь-якого питання.