Існує понад 1200 унікальних різновидів акваріумних рибок. Один від одного вони відрізняються не лише розмірами та забарвленням, але й темпераментом. Одні акваріумні рибки легко уживаються з іншими різновидами, деякі – досить агресивні до інших видів. Але серед такого різноманіття виділяють певні види акваріумних рибок, які вважаються найпопулярнішими.

Найпоширеніші акваріумні рибки

Якщо розглядати види рибок, які зустрічаються частіше за інших, то до даної категорії відносяться скалярії, півники, гуппі, класичні золоті рибки, а також даніо та барбуси. Різні види акваріумних рибок вимагають свого способу годування та розмноження.

Скалярії

Скалярії – найпоширеніші акваріумні рибки, якщо аналізувати попит. Вони мають трикутне тіло з виразними, витягнутими плавниками. Розмір деяких осіб може досягати 12-15 см. Скалярії, зазвичай, живуть парами та вимагають досить великого простору. Оптимально підготувати для них акваріум щонайменше на 90-110 літрів у розрахунку на одну пару. В якості ґрунту краще використовувати пісок великої фракції або гальку. Скалярії, як вимогливі акваріумні рибки, повинні жити в акваріумах із густою рослинністю, яку вони не пошкоджують.

Півники

Півники вважаються одним з найбільш оригінальних різновидів акваріумних рибок. Їхньою унікальною особливістю вважається наявність спеціального органу – лабіринту – відповідального за можливість виживання рибки в умовах відсутності кисню. Самці півників погано уживаються один з одним, тому в одному акваріумі два дорослих представника чоловічої статі знаходитися не можуть.

Як і різні види акваріумних рибок, півники потребують певних умов утримання. Вони відрізняються витривалістю та здатністю перебувати в акваріумах з мінімальними умовами аерації. Об’єм акваріума може бути навіть у межах 5 літрів, але якщо дозволяють умови, то ці акваріумні рибки краще помістити в класичний прямокутний акваріум з об’ємом на 20 літрів. У невеликому за обсягом акваріумі може жити один самець з декількома самками, для двох самців знадобиться ємність на 100 літрів або доведеться вставляти пластиковий роздільник.

Півники, як види рибок, відносяться до теплолюбних, тому температура води в акваріумі має бути 25°С. Ґрунт може бути будь-яким, але важливо укладати його шаром в 3 см. Обов’язкова наявність рослин, які суттєво покращують параметри води в акваріумі.

Гуппі

Гуппі – це, без перебільшення, найпоширеніші акваріумні рибки їх можна зустріти навіть у новачків. Це одночасно найгарніші та найвибагливіші рибки серед усіх, які можна помістити в акваріум. При цьому, вони досить плодючі, розмножуються навіть у невеликих за обсягом акваріумах.

Гуппі не варто утримувати на самоті. Відразу ж заведіть невелику зграйку мінімум із 4-6 осіб, при цьому, допустима наступна пропорція – на 2 самки – 1 самець. При розрахунку оптимальної кількості води для акваріума відштовхуйтеся від пропорції, що на одну рибку гуппі потрібно 5 літрів води мінімум.

Що стосується декорування акваріума, то, як і інші види акваріумних рибок, гуппі можуть жити за наявності як натуральних, так й штучних рослин, але краще зупинятися на натуральних. На дно також можна укласти корінці, каміння та інші декоративні елементи.

Якщо для розведення рибок ви використовуєте класичний прямокутний акваріум, зверху він обов’язково має бути накритий кришкою. Кришка потрібна для захисту від вистрибування, оскільки гуппі – це не тільки найпоширеніші акваріумні рибки, але й досить стрибучі. Без захисної кришки вони легко вистрибують з акваріума. Воду в акваріумі з гуппі потрібно постійно міняти, обов’язкова наявність компресора та спеціального фільтра.