Приводів для припинення діяльності підприємства може бути безліч. В одних випадках ліквідація ТОВ викликана особистими обставинами або рішенням співзасновників, в інших – на руки отримано судове подання, яке забороняє подальшу діяльність фірми.

Формальні приводи

Керівник може завершити роботу фірми, навіть не оприлюднюючи формальних причин. Традиційно ТОВ закриваються через відсутність доходу. Мало того, що підприємство не приносить прибутку, воно вимагає додаткових витрат на сплату різних внесків, а також платежів по зарплаті, комунальними рахунками. Між засновниками могли визріти гострі суперечності, а керівник, наприклад, побажав реорганізувати структуру діяльності. У будь-якому випадку добровільна ліквідація ТОВ має на увазі колективне прийняття даного рішення незалежно від формальних причин.

ТОВ також нерідко ліквідуються за рішенням судів. Це відбувається внаслідок порушення норм закону при проведенні операцій, реалізації незаконно виготовленої продукції, відсутності необхідних ліцензій та дозволів, позовів від контрагентів, незадоволених зривом договірних зобов'язань.

Ще ряд причин викликано людським фактором, форс-мажорними обставинами, халатністю та нерозторопністю посадових осіб. Нарешті, власники бізнесу можуть банально втратити інтерес до свого підприємства, або поставлені цілі виявилися досягнутими повністю. При всіх цих обставинах засновники повинні розв’язати головне питання: зробити якісь дії та продовжити роботу ТОВ, або ініціювати процедуру ліквідації.

Фіскали не сплять

Іноді причиною ліквідації ТОВ є рішення фіскальних органів, які зобов'язані стежити за фінансовим становищем платників податків. Якщо ТОВ тривалий час не може навести порядок у своїх активах та поправити скрутне фінансове становище, податківці можуть ініціювати процедуру ліквідації фірми. Це можливо при тривалих систематичних порушеннях. Наприклад, протягом багатьох років подаються декларації з негативними показниками активів.

Закрити, щоб відродитися

Тільки людина, абсолютно незнайома з реаліями українського бізнесу, може думати, що ТОВ ліквідують тільки невдахи. Звичайно, є і такі, але в більшості випадків невдачі в справах зовсім не є наявною причиною, яка змушує засновників згортати діяльність. Для розумних досвідчених підприємців ТОВ виступає не в ролі активу, а в ролі ефективного інструменту вирішення поточних бізнес-задач.

Тому, якщо якийсь ТОВ ліквідується, це зовсім не означає, що всієї справі прийшов кінець. Просто у бізнесменів сьогодні відпала потреба саме в цьому інструменті, і немає сенсу продовжувати далі платити податки, виплачувати банку за підтримку рахунків, а бухгалтеру – за підготовку та здачу звітності.