Ще кілька років тому в цієї практики було небагато прихильників, підприємства та організації не наважувалися на відповідальне екосвідоме рішення. Здебільшого через брак інформації. Сьогодні програма «зелений офіс» має значно більше прихильників, адже зосереджена не лише на турботі про екологію. Концепція дозволяє заощадити матеріальні та фінансові ресурси, виявити турботу про співробітників й позитивно впливає на репутацію бренду, що її підтримує. Детальніше про особливості та переваги «зеленого офісу» читайте в нашому матеріалі.

Світовий досвід

Концепція Green Office передбачає створення здорового робочого простору, сортування сміття та зменшення кількості виробничих відходів, ощадливе споживання електроенергії. У такий спосіб можна раціоналізувати витрату ресурсів та зменшити руйнівний вплив на середовище.

Такі принципи вже практикують у багатьох компаніях світового рівня. Наприклад, офіс «Майкрософт» у Фінляндії (Еспоо), Unilever у Пакистані та інші. Серед основних методів використовують:

  • відмову від паперових документів або зменшення їх кількості, двосторонній друк, використання вторинного паперу, перероблення макулатури;

  • встановлення світлодіодного освітлення (LED-лампи яскраві, безпечні та економні), максимальне використання природного освітлення;

  • збирання батарейок та відпрацьованих елементів живлення;

  • встановлення датчиків руху, що контролюватимуть вмикання світла або води;

  • використання мийних засобів із натуральним складом й у великих ємностях (їх можна здати на перероблення);

  • розвиток культури сортування відходів тощо.

У такий спосіб можна помітно зекономити.

«Зелені» офіси в Україні

Багато вітчизняних компаній успішно втілюють екологічну концепцію. Так, в офісі Zeppelin (виробник наручних годинників) відмовилися від паперових документів на користь електронної звітності. Якщо друк необхідний, використовують папір з переробленої сировини. Освітлення економічне. Одноразовий посуд здають на перероблення, відпрацьовані батарейки та акумулятори – на утилізацію. Електрику видобувають за допомогою сонячних батарей.

Офіс медіахолдингу «1+1» обладнаний датчиками руху, що вмикають/вимикають світло у разі потреби. Сучасна сантехніка допомагає раціонально споживати воду. Сміття сортують та передають на перероблення. Регулярно відбуваються акції зі збирання батарейок, відпрацьованих термометрів та люмінесцентних ламп.

Переваги концепції

«Зелений офіс» – важливий крок у розвитку корпоративної та соціальної відповідальності, що дозволяє заощадити кошти на обслуговування компанії. Безпечні умови праці сприяють фізичному та ментальному здоров'ю працівників, а також збереженню природних ресурсів.

Джерело: сайт ozero.me