Для зниження своїх ризиків банки створюють бази даних, в які включають інформацію про неблагонадійних платників. Так само банки використовують дані бюро кредитних історій, щоб переконається в сумлінності позичальника, і прийняти рішення про видачу кредиту або відмовити в ньому.

Що таке «чорний список» банківських боржників?

База банківських боржників - це єдиний реєстр людей, які були або нині є клієнтами банків і робили оплату несвоєчасно. Кілька прострочених платежів не мають великого значення, але істотні прострочення і відмова від оплати не залишаться без уваги.

Перелік боржників складається по кожному клієнту окремо, з внесенням кредитних даних. На момент перевірки службовець банку вносить паспортні дані, ідентифікаційний номер і ПІБ клієнта для перевірки інформації, чи є в списку неплатників ця людина.

У «чорний список» клієнт потрапляє через наступні випадки:

  • несвоєчасна оплата;
  • шахрайські дії щодо банку;
  • нецільове використання коштів;
  • недотримання вимог дострокового погашення.

Іноді в єдиний реєстр боржників по кредитам заносять дані людей, які мають затримки по виплатах, але згодом успішно погашають заборгованість перед банком. Так само в список включають тих, з ким впродовж довгого часу не можуть зв'язатися.

Банки зацікавлені в тому, щоб інформація в базі даних постійно оновлювалася і вносилася своєчасно. Боржник, після остаточного погашення заборгованості може попросити видалити його дані зі списку, але ця процедура не відпрацьована до кінця і здійснити її важко.

Як не потрапити в базу боржників банків?

Для того, щоб не потрапити в базу, необхідно насамперед уважно вивчити кредитний договір перед підписанням.

Після підписання договору ви не повинні допускати прострочень по платежах, потрібно вносити кошти у встановлені терміни. Якщо кредит не оплачується своєчасно, то банк не буде розбиратися в причинах прострочення. Не залежно від розміру заборгованості людина автоматично вноситься в список. Інформація про боржників передається банкам - партнерам.

Присікаються і випадки шахрайства, існує окремий список з даними і фотографії недобросовісних позичальників. До випадків шахрайства відносяться: отримання кредиту за підробленими або чужими документами з метою неповернення і привласнення коштів. Інформація про махінаторів знаходиться у вільному, безоплатному доступі, тому переглянути дані, фото і місце проживання таких кредиторів може кожен.

Інформація про шахраїв з невстановленою особистістю, які отримали кредит за чужими документами, публікується окремо.

Попадання в «чорний список» загрожує відмовою в кредиті практично всіма банками. Складнощі у таких клієнтів можуть з'явитися так само з отриманням кредитної картки або виконанням інших банківських операцій, таких як переказ грошей.

Якщо дані клієнта банку випадково потрапили в базу боржників, необхідно негайно звернутися в представництво банківської організації.

База боржників необхідна банкам для запобігання випадкам шахрайства та скорочення ризиків неповернення коштів. Людина, яка знає про те, що потрапив в «чорний список» докладе всіх зусиль для того, щоб закрити борг.

Як дізнатися чи є ви у списку боржників?

В Україні почав роботу Єдиний реєстр боржників, в який внесено дані неплатників, щодо яких відкрито виконавче провадження. Так само інформацію можна знайти на офіційному сайті Міністерства юстиції.

Попередньо, можна дізнатися кредитну історію на ОФІЦІЙНОМУ САЙТІ УБКІ (Українське Бюро Кредитних Історій). Вартість запиту становить 50 грн.

Для пошуку необхідно ввести ПІБ, номер ідентифікаційного коду або номер реєстраційної карти платника податків. Доступ відкритий для діючих співробітників банку, людина може перевірити виключно власні дані за невелику плату. Переглянути повний список неможливо.

Важливо пам'ятати, що дані надходять в загальну базу, що формується банками, саме на цих структурах лежить відповідальність за точність, актуальність та достовірність поданої інформації. Жодна банківська установа не має законного права викладати «чорний список» для загального доступу, оскільки це порушує конституційні права людини.

Що робити, якщо ви в переліку неплатників?

  • Якщо людина має незакриту угоду з певним банком і хоче оформити новий кредит, вона може звернутися за грошима для погашення боргу, що є поширеною практикою.
  • Крім того, кредитор може використовувати послугу реструктуризації боргу. Для цього необхідно скласти заяву.