Сучасний Bluetooth-спікер - річ не лише дуже прикметна у квартирі чи в офісі, але ще й надзвичайно практична. Тиснеш кнопку - і улюблений трек, новий відеоролик або цікавий підкаст не шиплять з крихітних динаміків смартфона, а звучать зі справжньою HiFi-якістю, набагато виразніше і з відчутними басами, до того ж без будь-яких дротів.

Втім, так швидко й красиво виходить не у кожного і не щоразу. Оскільки трапляються такі користувачі, котрі навіть висококласну й досить потужну колонку примудряються поставити у такому місці, де генерувати нормальний звук вона просто не в змозі.

Хоча, чесно кажучи, частіше бувають ситуації, коли, придбавши спочатку поганеньку Bluetooth-системку, юзер потім старанно, та геть марно намагається знайти для неї краще місце з надією, що звучатиме вона більш-менш пристойно.

Та як би там не було, але такі девайси (як, до речі, і звичайні дротові колонки) й насправді аби куди ставити не можна. Тому коли класний Bluetooth-спікер ви вже маєте, то напевно теж думали, куди і як його краще поставити, щоб звучав він так, як треба, а не як вийде.

Куда и как поставить Bluetooth-колонку, чтобы она всегда и везде звучал одинаково классно

І задачка ця не така проста, як може здатися, оскільки у кожної бездротової колонки є свій, скажімо так, потенціал, а кожне приміщення має свої особливості. До того ж мобільний колонку іноді хочеться послухати й десь поза приміщеннями.

Отже, що ж потрібно для того, щоб ваш Bluetooth-спікер завжди й усюди звучав однаково якісно?

#1 - ставимо колонку правильно і у правильному місці

Якщо поставити спікер, як попало, то і звучати він буде не краще. Ви, звичайно ж, вже помічали, що коли колонка "дивиться" на найближчу стіну, то і гучність, і якість звуку від цього погіршуються. А відбувається так неприємність з тієї простої причини, що стіна запросто відбиває чи/або вбирає звукові хвилі, що їх генерують динаміки.

Встановлюючи спікер, ви просто повертаєте його так, щоб звук він відтворював у той бік, де перебуваєте (сидите, лежите, біжите тощо) ви самі.

І, можливо, ви навіть не забуваєте, що ставити його слід приблизно на рівні своєї голови або хоча б не дуже високо і не занадто низько. Скажімо, коли ви лежите на дивані, то для колонки підійде журнальний столик, коли сидите, то й поставити її краще на звичайний стіл, тобто, трохи вище. Зручний варіант знайдеться завжди:

Куда и как поставить Bluetooth-колонку, чтобы она всегда и везде звучал одинаково классно

Та про "фактор стіни" забувати не варто. Особливо, коли у вас - двосторонній чи круглий спікер, у котрого динаміки звук випромінюють на всі 360 градусів. Проте навіть звичайну однобічну колонку не слід ставити впритул до стінки або будь-якої іншої вертикальної поверхні.

Насправді, ставити її так можна, більш того, стіна здатна навіть трохи посилити звучання низьких частот, та разом з тим майже гарантовано "задавить" середні. Отже, краще відсунути чи повернути колонку так, щоб звук, як то кажуть, не вбивався об стіну.

Між іншим, досвідчені меломани найчастіше розставлять Bluetooth-спікери по кутах приміщення або ближче до вертикальних поверхонь, що утворюють кути. Тоді звук, і зокрема низькі частоти, виходить дещо сфокусованішим і виразнішим.

Добре відбиває звукові хвилі також керамічна плитка та кахель на стінах. Тому на кухні навіть порівняно тиха Bluetooth-колонка може звучати дзвінкіше й приємніше, ніж, наприклад, у великій вітальні, де багато м'яких меблів і штори на вікнах.

Куда и как поставить Bluetooth-колонку, чтобы она всегда и везде звучал одинаково классно

Само собою, у ще більш компактнішій і вкритій плиткою аж до стелі ванній кімнаті потужний спікер здатний влаштувати справжню акустичну атаку, хай, не найоптимальнішу в плані якості звуку, та зате дуже гучну. Щоправда, знадобиться модель у захищеному від води корпусі, це по-перше, а по-друге, функціонал такого приміщення, на жаль, досить обмежений, і надовго в ньому затримуватися якось не прийнято.

Ну, і ще один важливий момент. Якщо колонок ви маєте більше однієї, і якщо ви вже навчилися об'єднувати їх у так звану стереопару, то зона прослуховування в такому випадку повинна являти собою трикутник, вершинами якого будете ви та два ваших Bluetooth-спікери. І якщо вони якісні, встановлені й зорієнтовані правильно, і нічого їм не заважає, то ви матимете прекрасну можливість насолодитися справжнім об'ємним звуком хоч удома, хоч на роботі.

#2 - форма Bluetooth-колонки

Бездротовий спікер, як ви знаєте, наразі випускаються практично будь-якій форми. Сьогодні в моді різнокаліберні циліндричні колонки, а також вироби у ще більш оригінальному виконанні (аж до черепів і бульдогів в окулярах), але й традиційні корпуси у формі паралелепіпеда, як і раніше, користуються великою популярністю.

Куда и как поставить Bluetooth-колонку, чтобы она всегда и везде звучал одинаково классно

У будь-якому випадку, форму корпусу і розташування в ньому динаміків також слід враховувати, вибираючи для девайса підходяще місце. Так, спікер у стандартному кубічному корпусі з однобічною орієнтацією випромінювачів можна ставити і в кут, і на полицю або навіть у шафу, повернувши його у бік слухачів.

Циліндричну ж колонку, у котрої випромінювачі розташовані по колу (або кубічну, але двобічну), краще поставити на стіл прямо в центрі приміщення. Звуку з такого апарату простір потрібен з усіх боків, а поруч зі стіною чи вертикальними елементами предметів інтер'єру йому буде "тісно".

Зважайте також, що у маленьких колонок динамік, здебільшого, всього один. Тому, яким би дивним не виглядав сам пристрій, встановлюється він все одно, як спікер звичайної форми: також динаміком у бік слухача, приблизно на рівні вух слухача і так, щоб між вухами та динаміком було якомога менше перешкод.

#3 - активно експериментуємо

Як ми вже згадували на початку цієї статті, кожне приміщення має свої акустичні особливості. Різні поверхні й матеріали поглинають та відбивають звук по-різному, до того ж і Bluetooth-спікер - це не стаціонарна аудіосистема, що її в кімнаті налаштовують один раз, під час встановлення.

Компактні бездротові колонки розраховані на мобільну експлуатацію. Отже, коли свій спікер ви полюбляєте носити з собою, то доведеться трохи придивитися та прислухатися до того, як він працює у різних умовах, де звучить краще, а де гірше. Робиться це шляхом безпосередньої та активної експлуатації пристрою.

Коли ви чуєте, що колонка явно звучить не так, як мала б, спробуйте перенести її в інше місце, переставити вище або нижче, покрутити вліво-вправо. Про всяк випадок можна перевірити якість Bluetooth-з'єднання, піднести смартфон ближче, прибрати інші смартфони або відставити колонку подалі від приладів, що можуть створювати перешкоди.

#4 - AptX

Якщо не заглиблюватися у технічні подробиці, то aptX - це теж Bluetooth, але спеціально адаптований саме для передачі аудіосигналу. Бездротова колонка, у котрої передбачена підтримка aptX, звук відтворює якісніше, ніж колонка, яка цю технологію не підтримує.

Куда и как поставить Bluetooth-колонку, чтобы она всегда и везде звучал одинаково классно

Однак найголовніша умова: aptX мають підтримувати і спікер, і пристрій відтворення, тобто смартфон, планшет, плеєр, ноут тощо. Інакше система з належною якістю звуку не функціонуватиме.

Кодек aptX наразі підтримують майже всі смартфони флагманського рівня. Всі, окрім iPhone. У Apple своє ставлення до цієї технології, і для своїх користувачів компанія розробляє альтернативні рішення для оптимізації бездротового сигналу. Проте, це вже інша історія.

Нагадаємо також, що коли ваш Bluetooth-спікер та/або смартфон aptX не підтримують, то майже всі проблеми з якістю звуку ви у будь-який момент можете вирішити за допомогою звичайнісінького аудіокабелю. Навіть сьогодні, коли все всюди бездротове й мобільне, компактні колонки оснащуються простим та надійним 3.5-мм аудіороз'ємом і комплектуються такими кабелями. Ну, ніби все розповіли.

Куда и как поставить Bluetooth-колонку, чтобы она всегда и везде звучал одинаково классно